"We moeten meer opleidingen in het Engels kunnen geven"

Studenten moeten aan de Vlaamse universiteiten meer opleidingen in het Engels kunnen volgen. Dat zegt Anne De Paepe, de rector van de Genste universiteit, in De Standaard.

De taalwetgeving voor het hoger onderwijs mag best wat soepeler, vindt Anne De Paepe, de rector van de Universiteit Gent. "Om meer internationale studenten en wetenschappers te kunnen aantrekken, zouden we meer opleidingen in het Engels moeten kunnen geven."

Volgens De Standaard is de oproep van De Paepe, gericht aan de Vlaamse regering, opmerkelijk. De Gentse universiteit was de eerste van het land die vernederlandst werd, in 1930.

De Paepe ergert zich aan een decretaal taalaspect, namelijk dat alle buitenlandse onderzoekers verplicht zijn om te bewijzen dat ze een zeker niveau van het Nederlands beheersen, ook al geven ze niet in het Nederlands les. "Dat houdt goede mensen weg, zo geven we de indruk dat de taalvereiste belangrijker is dan hun wetenschappelijke excellentie. Terwijl Engels de voertaal is in de vakgroepen."

Rik Torfs, rector van de KU Leuven, is voorzichtiger. "We moeten erover waken dat het Nederlands als wetenschappelijke taal gehandhaafd blijft."

Meest gelezen