Groenen vormen in Europa opnieuw fractie met Europese Vrije Alliantie

De Europese Groenen en de Europese Vrije Alliantie (EVA), het samenwerkingsverband van nationalistische en regionalistische partijen, vormen in de komende legislatuur opnieuw een fractie in het Europees Parlement. Dat is dinsdag beslist. Voor de N-VA is in de fractie geen plaats meer, maar de Vlaams-nationalisten zijn wel welkom in de Europese liberale fractie onder leiding van Guy Verhofstadt.

De fractievorming in het Europees Parlement is nog niet helemaal achter de rug, maar zoals het er nu naar uitziet, zal de gemeenschappelijke fractie van Groenen en EVA vijftig leden tellen. Dat zijn er zeven minder dan in de voorbije legislatuur.

Na het einde van het kartel met CD&V in 2008 zocht N-VA-parlementslid Frieda Brepoels aansluiting bij de EVA. Haar opvolger Mark Demesmaeker bleef in dezelfde fractie zetelen, maar nu hebben de Groenen voor de Vlaams-nationalistische partij geen plaats meer in hun fractie. Ze wijzen op de grote ideologische meningsverschillen.

De Groenen/EVA zag de N-VA dan wel vertrekken, maar breiden hun fractie uit met vijf onafhankelijke leden. Dankzij de toetreding van een Kroaat en twee Hongaren wordt de fractie meteen uitgebreid met twee extra landen. De Groenen domineren de fractie met 38 leden, de EVA zorgt voor zeven volksvertegenwoordigers.

De Groenen worden in het Parlement geleid door de Belg Philippe Lamberts en de Duitse Rebecca Harms. De EVA-leden verkozen de Catalaan Josep-Maria Terricabras tot fractieleider.

Meest gelezen