Vlaamse Parlementsleden hebben de eed afgelegd

In het Vlaams Parlement hebben de verkozenen de eed afgelegd. Ruim de helft van de 124 parlementszitjes wordt bevolkt door debuterende parlementsleden. Enkel de verkozenen uit Vlaams-Brabant legden hun eed niet af, omdat de stemmen voor het Vlaams Parlement uit het kieskanton Sint-Genesius-Rode op vraag van de SP.A worden herteld.

SP.A-voorzitter Bruno Tobback had begin vorige week een hertelling van de stemmen voor het Vlaams Parlement in Vlaams-Brabant gevraagd. In die provincie is de Union des Francophones (UF) met 64 stemmen over de kiesdrempel gewipt en heeft zo een zetel van de Vlaamse sociaaldemocraten afgesnoept. Volgens de voorzitter waren er heel wat telproblemen in Sint-Genesius-Rode en wil hij helemaal zeker zijn dat er juist geteld is.

Het Vlaams Parlement besliste dinsdagnamiddag op vraag van de SP.A dat de stemmen in het kieskanton Sint-Genesius-Rode worden herteld. Omdat de zitting daardoor even geschorst werd, liep de geplande eedaflegging twee uur vertraging op. Door de hertelling mochten de verkozenen uit de kieskring Vlaams-Brabant hun eed nog niet afleggen.

Voorzitter De Croo roept op tot "meer diepgang"

In zijn toespraak tijdens de installatievergadering van het Vlaams Parlement heeft tijdelijk parlementsvoorzitter Herman De Croo (Open VLD) een pleidooi gehouden voor meer diepgaande debatten in het parlement en minder "strovuurdebatten".

In zijn toespraak benadrukte De Croo het belang van grondige debatten in het parlement. Hij adviseerde de leden van het parlement om zich meer "los te maken van de druk van de actualiteit". "Veel te dikwijls laat de politiek zich opjagen door wat actueel is, maar ontbreekt het aan een meer diepgaande analyse en een zekere bezinning. En vooral: eens het debat gesloten wordt, vergeet men het en gaat men vlug, te vlug, over tot de volgende orde van de dag".

Volgens De Croo moet het parlement meer zijn dan "een aaneenschakeling van enkele strovuurdebatten". "Echte debatten moeten leiden tot bezinning en conclusies, die ook ingrijpen op het beleid dat in Vlaanderen wordt gevoerd. Daarom moeten ze diepgaand zijn. Dat veronderstelt ook parlementsleden die bereid zijn zich fors in dossiers in te graven en er zichzelf in vast te bijten", aldus De Croo.

Volgende week komt het parlement opnieuw samen voor de eedaflegging van de 20 Vlaams-Brabantse verkozenen. Vraag is of Union des Francophones zijn enige verkozene in het Vlaams Parlement ook na de hertelling behoudt, ten koste van een extra SP.A-zetel.

Enkele andere agendapunten, zoals de aanduiding van een voorzitter en de samenstelling van een nieuw Bureau, worden uitgesteld. De Croo geeft mogelijk de voorzittersfakkel volgende week al door. Het reglement van het Vlaams Parlement voorziet namelijk dat er binnen de tien werkdagen na de opening een voorzitter wordt gekozen. Wellicht wordt dat iemand van N-VA of CD&V, de twee partijen die onderhandelen over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Wie kans maakt om Jan Peumans (N-VA) op te volgen, is momenteel nog niet duidelijk.

Meest gelezen