"Toerisme dreigt de Zuidpool te beschadigen"

Wetenschappers waarschuwen dat toerisme de Zuidpool dreigt te beschadigen. En dan vooral het kleine gebied op de Zuidpool waar geen ijs ligt. Net daar trekken de meeste toeristen naartoe, zo'n 40.000 per jaar. Volgens Australische wetenschappers bedreigen de toeristen de fauna en flora van de Zuidpool. Ze roepen op om de Zuidpool als natuurgebied te beschermen.
Archieffoto

Op zo'n 1 procent van de Zuidpool ligt geen ijs en het is daar waar de toeristen naartoe trekken. In deze regio liggen veel onderzoekscentra en zijn er ook meer wegen die de centra met elkaar verbinden.

Maar het is ook de plaats op het continent waar door de afwezigheid van ijs het meeste fauna en flora is. Het merendeel van de bloemen en planten is het minst beschermd van de hele planeet.

Door de zwakke diversiteit op de Zuidpool is het ecosysteem heel kwetsbaar voor menselijke activiteit.

Meest gelezen