"Het verschil was minder dan 1 duizendste"

Christian Van Eyken van de UF (Union des Francophones) behoudt zijn zitje in het Vlaams Parlement. Dat blijkt na de hertelling van de stemmen in het kieskanton Sint-Genesius-Rode. Het verschil was minder dan 1 duizendste en heeft dus geen impact op de zetelverdeling in het Vlaams Parlement.
BELGA/WAEM

De hertelling kwam er op verzoek van SP.A-voorzitter Bruno Tobback. Volgens de socialisten waren er onregelmatigheden op 25 mei waardoor de UF net op de valreep -met 64 stemmen op overschot- de kiesdrempel haalde en zo een zetel kon afsnoepen van de SP.A.

Op een persconferentie over de hertelling verklaarde Vlaams Parlementsvoorzitter ad interim Herman De Croo (Open VLD) dat er inderdaad fouten waren bij de telling. "In totaal is er een verschil van 24 biljetten, dat is minder dan 1 duizendste. Bij de lijststemmen voor de UF is er een verschil van 12. Maar dat heeft geen impact op de verdeling van de zetels", legde De Croo uit.

In totaal werden de handmatig uitgebrachte stemmen van 48 kiesbureaus uit het kieskanton Sint-Genesius-Rode herteld. Het gaat om 25.105 stemmen uit Sint-Genesius-Rode, Drogenbos, Linkebeek en Wemmel. De hertelling gebeurde in aanwezigheid van getuigen van alle partijen die vertegenwoordigers hebben in het Vlaams Parlement.

In Wezembeek-Oppem en Kraainem werd elektronisch gestemd. Daar werden de stemmen door een bevoegd college nagekeken en goed bevonden. De Croo sprak ook van een primeur voor het Vlaams Parlement: "Een hertelling is nog nooit gebeurd."

Door de hertelling konden dinsdag maar 104 van de 124 parlementsleden de eed afleggen. De 20 verkozenen uit Vlaams-Brabant moeten wachten tot volgende week woensdag. Dat betekent dat de officiële installatie van het Vlaams Parlement pas volgende week zal afgerond zal zijn.

Meest gelezen