Erin Brockovich trekt ten strijde tegen farmareus Bayer

De Amerikaanse Erin Brockovich wil dat het Duitse farmaciebedrijf Bayer het sterilisatiemiddel "Essure" van de markt haalt omdat het schadelijk zou zijn. Zo'n 8.000 vrouwen zouden al lichamelijke klachten ondervonden hebben. Bayer daarentegen zegt dat het middel is goedgekeurd en dat de meeste vrouwen geen problemen hebben.
ABACAUSA.COM

Met "Essure" kunnen vrouwen op relatief gemakkelijke en permanente wijze gesteriliseerd worden. De eileiders worden afgebonden met een spiraaltje zodat sperma wordt geblokkeerd, zonder dat er evenwel een operatieve ingreep aan te pas komt. Zo ontstaan er geen littekens en is er geen narcose nodig. In de VS en in andere landen wordt de methode al meer dan 10 jaar gebruikt, maar steeds meer vrouwen ondervinden lichamelijke klachten.

"Essure heeft mij bijna het leven gekost", kwam een slachtoffer in april nog zeggen op de aandeelhoudersvergadering van Bayer in Keulen. Op Facebook telt de pagina "Essure Problems" al ruim 8.600 leden en die vrouwen krijgen nu ook een bekende stem, die van Erin Brockovich.

"Eén slachtoffer is al te veel, laat staan 8.000"

"De methode perforeert baarmoeders en andere organen", zegt Erin Brockovich, bekend van een milieurechtszaak die ze won tegen een groot Amerikaans bedrijf (zie kadertje onderaan). "Een vrouw onderging de ingreep en raakte toch zwanger. Het spiraaltje kon niet verwijderd worden en brak uiteindelijk af. De foetus overleefde dat niet", getuigt Brockovich bij de BBC.

De Amerikaanse wil dat zo veel mogelijk vrouwen hun verhalen delen om zo druk te zetten op Bayer. "Bij Bayer kunnen ze niet doen alsof die 8.000 vrouwen niet tellen. Ik denk dat ze een zware verantwoordelijkheid dragen."

Brockovich wil dat Bayer stopt met het product, maar ook de Amerikaanse wetgeving moet worden aangepast, want die laat rechtszaken tegen producenten van medische producten niet meer om gelijk welke reden toe.

"Wetenschap toont aan dat Essure veilig is"

Bayer zegt dat het meevoelt met de vrouwen die problemen ondervinden met hun product, maar benadrukt dat de Amerikaanse overheid Essure veilig heeft bevonden. "Wereldwijd hebben 750.000 vrouwen de methode toegepast en de meesten hadden geen klachten."

Volgens Bayer zijn de bezorgdheden van Brockovich "voor niets nodig". Bovendien denkt het bedrijf er niet aan om Essure van de markt te halen. "Bayer is een betrouwbaar merk en zou zijn reputatie nooit op het spel zetten", klinkt het.

Erin Brockovich is een Amerikaanse die in de jaren 90 een proces aanspande tegen een groot Californisch nutsbedrijf (Pacific Gas and Electric Company) omdat dat bedrijf giftige stoffen loosde in het water, waardoor een groot aantal mensen ziek werden. Het leek een strijd van David tegen Goliath, maar uiteindelijk won Brockovich het proces. PG&E moest uiteindelijk 333 miljoen dollar schadevergoeding betalen, het grootste bedrag in de Amerikaanse geschiedenis voor een dergelijke proces.

Brockovich werd wereldberoemd toen haar verhaal in 2000 verfilmd werd. Haar personage werd gespeeld door Julia Roberts die voor die rol ook een Oscar won.

Meest gelezen