Bart Moeyaert artistiek intendant Frankfurt 2016

Bart Moeyaert wordt de artistiek intendant van de gastlandpresentatie van Vlaanderen en Nederland op de Frankfurter Buchmesse in 2016. Dat is beslist door de Raad van Bestuur van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) en de Raad van Toezicht van het Nederlands Letterenfonds (NLF).

Vlaanderen en Nederland zijn samen het gastland voor de editie van 2016 van de Frankfurter Buchmesse, de belangrijkste boekenbeurs ter wereld. En nu is dus ook bekend wie het evenement in goede banen moet leiden. De Vlaamse auteur Bart Moeyaert wordt de artistiek intendant en de Nederlander Bas Pauw (Nederlands Letterenfonds) neemt de zakelijke en organisatorische leiding op zich.

"Met Bart Moeyaert kiezen de fondsen uitgesproken voor een ondernemend auteur, die gewaardeerd wordt door collega’s, publiek en media in Vlaanderen en Nederland", luidt het in een persbericht. Ook wordt benadrukt dat Moeyaert een sterke band heeft met het Duitse taalgebied, waar hij geregeld workshops geeft en optreedt op festivals. Hij gaat ook al 25 jaar naar de Frankfurter Buchmesse.

"Ik ga nu op zoek naar hét eenvoudige concept met dé heldere boodschap", zegt Moeyaert. "De meest natuurlijke manier vinden om Vlaanderen en Nederland samen internationaal te presenteren, dat is belangrijk. Ik heb op lezingenreizen al te vaak moeten uitleggen waar Vlaanderen en Nederland liggen. Is Vlaams Nederlands en ligt Amsterdam naast Antwerpen?"

"Een gastland op de Frankfurter Buchmesse is pas memorabel als je je nog jaren later de unieke sfeer herinnert. Je weet nog wat je voelde toen je de hal van het gastland binnenstapte, je weet nog waar je zat toen je dat ene evenement meemaakte, je ziet de schrijvers voor je. Dat moeten we bereiken: de Lage Landen op zo’n manier in Frankfurt presenteren dat bezoekers zich de Low Countries als de Wow! Countries herinneren."

© copyright: Peter Hirth / Frankfurter Buchmesse Presse- und Unternehmenskommunikation Reineckstrasse 3 60313 Frankfurt am Mai

Moeyaert en Pauw gaan nu met alle partners overleggen om in het najaar een inhoudelijk plan klaar te hebben. Vlaanderen en Nederland zijn gastland op de Buchmesse van 19 tot 23 oktober 2016. Met zo'n 7.300 exposanten uit meer dan 100 landen, ruim 9.000 journalisten en 275.000 bezoekers is het de grootste en belangrijkste boekenbeurs ter wereld. Dit jaar is Finland eregast, volgend jaar Indonesië.

Meest gelezen