Meer jongeren beschermen hun gehoor op festivals

Jongeren die in aanraking komen met campagnes rond gehoorschade, zullen op festivals sneller oordopjes dragen. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek van Annick Gilles aan de Antwerpse universiteit.

Uit onderzoek bleek dat 3 op de 4 jongeren aangeven soms last te hebben van tijdelijke oorsuizingen. Bij 1 op de 5 jongeren is dat zelfs permanent. Behalve de strengere wet op de geluidsnormen, die in 2012 van kracht werd, waren er de voorbije jaren ook preventieve campagnes van onder meer de Vlaamse overheid. En die werpen vruchten af, zo blijkt.

"3 procent van de jongeren bleek in 2011 oordopjes te dragen op een festival. Van de jongeren die met een campagne in aanraking gekomen waren, is dat gestegen naar 15 procent", zegt Annick Gilles. Dat blijkt uit een enquête die zij uitvoerde bij 550 jongeren tussen 14 en 18 jaar. "Dit toont aan dat de preventieve campagnes werken, dat jongeren effectief de risico's van te luide muziek gaan inzien."

Meest gelezen