Rusland houdt opnames van "House of cards" tegen

Rusland heeft een veto uitgesproken tegen opnames van "House of cards". De makers van de televisieserie hadden graag enkele scènes opgenomen in het gebouw waar de VN-Veiligheidsraad zetelt, maar dat was buiten Rusland gerekend.
Lionel Hahn/AbacaUsa.com

De politieke thrillerreeks volgt Francis "Frank" Underwood, een genadeloos en ambitieus politicus in Washington D.C. Underwood wordt gespeeld door de Amerikaanse acteur Kevin Spacey. Het seizoen dat nu ingeblikt wordt, zal zich ook voor een deel in het VN-gebouw afspelen. De makers van de serie hadden dan ook graag gebruikgemaakt van het gebouw waar de Veiligheidsraad zetelt.

Secretaris-Generaal Ban Ki-moon had eerder - op basis van het scenario - al zijn fiat gegeven voor de opnames, maar alle permanente leden van de Veiligheidsraad hebben een veto. Moskou heeft nu van dat veto gebruikgemaakt, omdat de zaal van de Veiligheidsraad ten alle tijden beschikbaar moet zijn voor het geval er zich onverwachts een crisis voordoet.