5 Hongaren mogelijk besmet met dodelijke antrax

In Hongarije zijn zeker 5 mensen mogelijk besmet geraakt met het dodelijke antrax. Zo meldt de Hongaarse gezondheidsautoriteit. Dat gebeurde wellicht nadat ze met besmet vlees in contact waren gekomen. De besmetting is ontdekt in het oosten van Hongarije. Over de omvang is nog niets bekend.
AP2014

Het Hongaarse voedselagentschap heeft sporen van antrax gevonden in slecht ingevroren vlees afkomstig van 2 illegaal geslachte koeien, klinkt het. De 5 personen zijn overgebracht naar het ziekenhuis waar ze nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het is nog onduidelijk hoe ze precies in contact zijn gekomen met het besmette vlees.

De besmetting is ontdekt in de oostelijke stad Tiszafured, op zo'n 150 kilometer van de hoofdstad Budapest. Volgens de Hongaarse autoriteiten is een deel van het besmette vlees ook getransporteerd naar een bedrijf dat enkele keukens in hotels en andere faciliteiten uitbaat. Die activiteiten zijn opgeschort.

Het gaat voorlopig om 5 geregistreerde gevallen, maar de Hongaarse autoriteiten vrezen dat de hele stad of zelfs regio getroffen kan zijn. Toch is er geen "onmiddellijk gevaar", want de autoriteiten hebben naar eigen zeggen al de nodige maatregelen getroffen.

Eén van de veehandelaars vanwaar het besmette vlees vandaan kwam, is intussen geïdentificeerd. Zijn licentie is afgepakt. Er is een strafonderzoek ingesteld.

De ziekte antrax wordt veroorzaakt door de miltvuurbacterie en is potentieel dodelijk, maar valt met antibiotica te behandelen.

Meest gelezen