"Elke twee uur zonder regering gaat er een job verloren"

Volgens Agoria, de federatie van de Belgische technologische industrie, gaat er elke twee uur zonder regering een job verloren. Topman Marc Lambotte roept op om zo snel mogelijk een nieuwe regering te vormen die werk maakt van de loonlast.

"Heren, maak zo snel mogelijk een coalitie zodat we met het echte werk kunnen beginnen en kunnen stoppen met het verlies van banen", is de duidelijke oproep van de CEO van Agoria, Marc Lambotte in "De ochtend" op Radio 1.

Volgens de technologiefederatie zouden er 30.000 nieuwe banen kunnen bijkomen als we de loonhandicap met onze buurlanden zouden wegwerken. Een werknemer in België zou 16,5 procent duurder zijn dan in pakweg Nederland en Duitsland.

Bovendien loopt ons land volgens Agoria zo'n 15.000 investeringen mis omdat er geen interessant investeringsklimaat bestaat in België. Lambotte wijst daarvoor op het belang van politieke stabiliteit en een fiscaal interessante omgeving.

"Jaar zonder regering kost 5.000 banen"

"We stellen vast dat de regeringsonderhandelingen niet vlot verlopen en dat baart ons zorgen", zegt Lambotte.

Volgens Agoria gaat er om de 2 uur één baan verloren zolang er geen nieuwe regering is. Ofwel twaalf per dag. "Daarvan zijn er 8 omdat er geen maatregelen worden genomen om de loonkost af te bouwen, 2 omdat er geen investeringsstimulerende maatregelen genomen worden en nog eens 2 door de economische onstabiliteit", klinkt het. "De factuur van een jaar zonder regering kan oplopen tot 5.000 banen, alleen al in de technologiesectoren."

"Maatregelen zijn belangrijker dan een regering"

De CEO van Agoria wil dat de regeringsonderhandelaars zo snel mogelijk maatregelen nemen. "Maatregelen zijn belangrijker dan een regering want een regering die niet de juiste maatregelen neemt, daar zijn we ook niets mee", zegt Lambotte in "De ochtend".

Over welke coalitie de beste is om die juiste maatregelen te nemen, spreekt Agoria zich niet uit. Lambotte wil een "moedige" regering. "Welke kleur dat is, maakt mij echt niet uit."

In elk geval moet het voor Lambotte anders dan tijdens de vorige legislaturen. "De vorige legislaturen hebben maatregelen niet of heel beperkt genomen. Men heeft gefocust op wat te maken heeft met langer werken. Dat is belangrijk, maar dat is zinloos als er geen werk is."

Meest gelezen