"Omega Pharma staat te koop"

Omega Pharma onderzoekt de mogelijkheden van een verkoop van het bedrijf. Dat melden bronnen aan het financiële nieuwsagentschap Bloomberg. CEO Marc Coucke noemt het bericht voorbarig.
CEO van Omega Pharma Marc Coucke

Een verkoop van het bedrijf van stichter en CEO Coucke zou meer dan 4 miljard dollar kunnen opleveren (2,9 miljard euro). Het farmabedrijf is gespecialiseerd in allerlei vrij, zonder voorschrift, beschikbare producten. Het werkt voor de verkoop samen met de bank Morgan Stanley. Deze maand zouden de gesprekken reeds kunnen starten, aldus de bronnen.

Omega Pharma, met hoofdkwartier in het Oost-Vlaamse Nazareth, werd in februari 2012 door Coucke, investeringsfonds Waterland en enkele andere partners na dertien jaar beursnotering voor 848 miljoen euro van de beurs gehaald. Even later raakte bekend dat Omega Pharma voor 470 miljoen euro de Europese portefeuille van voorschriftvrije genees­middelen van de Britse groep GlaxoSmithKline (GSK) overnam, de grootste overname in de geschiedenis van het bedrijf.

Het bedrijf was in 2013 goed voor een operationele winst van 137,7 miljoen euro (+11 procent) zo blijkt uit het jaarverslag. De (netto-)omzet klom 16 procent naar 1,2 miljard euro.

"Voorbarig en eenzijdig"

In een reactie via Twitter zegt Coucke dat het bericht over een verkoop "voorbarig en eenzijdig" is. "Business draait super, omgeving verandert razendsnel, dan moet je je pistes onderzoeken. Daarom kijken we samen met Waterland hoe Omega Pharma nog sterker kan staan in de toekomst! Er is nog zoveel op te bouwen. Conclusie: volgende maanden niks te verwachten, en we blijven proberen topbeslissingen te nemen ten voordele van Omega Pharma, zoals reeds 27 jaar!"