Aanpak Hamas drijft wig tussen Lieberman en Netanyahu

In Israël blaast minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman de alliantie tussen zijn extreemrechtse partij en de Likoedpartij van premier Benjamin Netanyahu op. Hij vindt dat Netanyahu te zacht optreedt tegen de fundamentalistische beweging Hamas.

"Israël Ons Huis" heet de partij van Lieberman. Het gaat om een afsplitsing van Likoed. Lieberman staat in de Israëlische politiek bekend als een havik. Zo stapte hij in 2008 uit de regering-Olmert omdat hij zich niet kon vinden in de vredesgesprekken met de Palestijnse Autoriteit van president Mahmood Abbas. Twee jaar daarvoor zei hij in het parlement dat alle Arabische parlementsleden in de Knesset als collaborateurs ter dood moeten worden gebracht omdat ze banden hebben met Hamas.

Lieberman verdedigt ook de bouw van kolonies in de bezette gebieden. Kritiek daarop doet hij af als onredelijk en discriminerend. Nochtans zijn alle joodse kolonies in de Palestijnse gebieden volgens het internationaal recht illegaal.

"Israël Ons Huis" zegt nu het samenwerkingspact met Likoed op. "Diepgaande meningsverschillen", luidt de officiële verklaring. Beide partijen hadden het pact gesloten met het oog op de verkiezingen van januari 2013. "Israël Ons Huis" blijft wel in de Israëlische regering zitten.