Ashraf Ghani leidt in Afghaanse presidentsverkiezingen

Ashraf Ghani, de voormalige minister van Financiën van Afghanistan, leidt voorlopig in de Afghaanse presidentsverkiezingen. Volgens de eerste resultaten haalt hij 56,44% van de stemmen. Zijn tegenstander Abdullah Abdullah zou 43,56% van de kiezers achter zich hebben geschaard.

Abudllah Abdullah kwam als winnaar uit de bus na de eerste ronde van de verkiezingen, maar hij had niet genoeg stemmen om meteen verkozen te geraken.

Er kwam op 14 juni een tweede kiesronde om een opvolger te kiezen voor de huidige president Hamid Karzai. Achteraf beschuldigde Abdullah de kiescommissie van fraude. Pas toen de topman van de commissie opstapte, kwam er een doorbraak in de telling van de stemmen.

De nieuwe president krijgt de moeilijke taak om Afghanistan opnieuw op eigen benen te laten staan. De meeste buitenlandse troepen verlaten dit jaar het land en het geweld van de Taliban blijft toenemen.