Fietsersbond wil elektronische fietsdatabank tegen diefstallen

Volgens de Fietsersbond wordt slechts 1 op de 3 fietsdiefstallen aangegeven. Dat staat in De Standaard. Veel mensen denken wellicht dat een klacht niets zal uithalen. Nochtans is een aangifte "van cruciaal belang", klinkt het. De Fietsersbond wil nu een nationale elektronische databank om fietsdiefstallen beter te bestrijden.

"Veel fietsers doen geen aangifte omdat ze vrezen dat er toch niets met hun klacht zal gebeuren", zegt Roel De Cleen van de Fietsersbond in De Standaard. "En mensen met een oude fiets, zullen het niet altijd de moeite waard vinden om naar de politie te stappen."

Toch zijn aangiftes van cruciaal belang om de hele problematiek van fietsdiefstallen in kaart te brengen, stelt Liesbeth Driesen van Cyclo, een vereniging die fietsen promoot in Brussel.

Sommige fietsers laten hun fiets graveren, maar dat is nog te vrijblijvend volgens de Fietsersbond. Daarom stelt de bond voor om een elektronische nationale databank op te richten. "Op iedere nieuwe fiets - behalve op de goedkoopste modellen uit de supermarkt - staat een uniek serienummer. Als die fiets verkocht wordt, kan de fietsverkoper dat nummer en de naam van de koper ingegeven in de databank", legt Roel De Cleen uit in De Standaard. Op die manier zou het veel minder evident worden om een gestolen fiets door te verkopen.