Geen aanpassing vluchtroutes Zaventem

Voorlopig verandert er niets aan de verdeling van de vluchten van en naar Zaventem. Dat is gebleken na een kernkabinet van de ontslagnemende regering. De verschillende partijen raakten het niet met elkaar eens.
Staatssecretaris Melchior Wathelet

Het kernkabinet kwam voor het eerst bijeen sinds de verkiezingen. Op de agenda stond de verdeling van de vluchten van en naar de luchthaven van Zaventem en dus van de lawaaihinder die die meebrengen.

Die vliegroutes vallen onder de bevoegdheid van staatssecretaris Melchior Wathelet (CDH). Die had enkele maanden geleden een instructie gegeven om minder vluchten boven Brussel te laten gaan,
en zo de Brusselaars meer nachtrust te geven.

Vlaanderen had zich daartegen verzet omdat de rand rond Brussel om deze manier meer vluchten over het hoofd zou krijgen. De Vlaamse regering riep daarom een belangenconflict in. Daardoor werd die instructie van Wathelet voor 60 dagen geschorst.

Die schorsing loopt om middernacht af, maar omdat er geen consensus is binnen de federale regering blijft alles voorlopig bij het oude. Een oplossing zal waarschijnlijk deel moeten uitmaken van een nieuw regeerakkoord, maar dat kan nog lang op zich laten wachten.