Gezwommen in Corsica? Opgelet voor parasietwormpjes!

De Hoge Gezondheidsraad raadt mensen aan die sinds 2011 in de rivier Cavu, in het zuiden van Corsica, gezwommen hebben, op controle te gaan bij de huisarts. De rivier staat volgens de Hoge Gezondheidsraad bekend voor haar natuurlijke zwembaden die verleidelijk zijn voor toeristen. Maar sinds 2011 zijn er elf gevallen bekend van urinaire bilharziose, of schistosomiasis, bij Franse en Duitse toeristen die in die rivier hebben gebaad.

In de rivier houden zich bepaalde zoetwaterslakken op die als tussengastheer fungeren van Schistosoma haematobium. De mens is de definitieve gastheer. De geïnfecteerde slakken laten tijdens de warme uren overdag larven vrijkomen, die door de huid van de baders kunnen dringen. Dat kan een reactie veroorzaken.

Die parasieten groeien uit tot volwassen wormen en leggen rond de blaas eitjes, die door de wand van de blaas in de urine terchtkomen. Als de eitjes worden uitgescheiden in het water waarin de slakken zich bevinden, infecteren de larven de slakken en is de cirkel rond.

Als het aantal infecterende parasieten laag is, zijn de symptomen beperkt of zelfs onbestaande. Het infestatiesyndroom, in de weken na de besmetting, wordt zelden gerapporteerd. De klassieke klinische symptomen, blaasontsteking, hematurie en eosinofili, verschijnen meerdere maanden na het baden. Op termijn kan de infectie nog verder evolueren en nog andere problemen veroorzaken. Om dit te vermijden, wordt aangeraden de opsporing niet te lang uit te stellen.