Liftwedstrijd wordt eerste reizend festival ter wereld

De liftwedstrijd Route du Soleil breidt uit. Van de vijfde editie maken de organisatoren een reizend festival. In vijf etappes en evenveel dagen reizen de deelnemers naar Zuid-Frankrijk. Op elke locatie zijn er 's namiddags en 's avonds concerten. Buscemi en Merdan Taplak zijn enkele namen op de affiche.

Het concept van de liftwedstrijd verandert enigszins. Wie liever zo creatief mogelijk in plaats van zo snel mogelijk de verschillende etappes aflegt, kan dat voortaan ook. Naast "de race" is er daarvoor "de roadtrip", waarbij deelnemers niet moeten liften, maar onderweg opdrachten moeten uitvoeren.

De organisatie verwacht "een knettergekke karavaan van lifters, camping cars, minibusjes en gedecoreerde auto's". Elke dag worden prijzen uitgereikt. Op de eindlocatie volgt er een grote finale. Daar kan de hoofdprijs, een wereldreis, gewonnen worden.

De vijf start- en stopplaatsen -van historische forten tot kastelen en idyllische plekjes bij een rivier- worden vanaf vrijdag mini-festivalsites. De eindlocatie is een stierenarena aan de Middellandse Zee.

In 2010 liftten 300 jongeren van Gent naar Barcelona. Dit jaar doen goed 1.000 jongeren uit het hele land mee aan Route du Soleil. De lifters vertrekken vrijdag om 9 uur aan het Atomium in Brussel. Op zaterdag vertrekken de 800 deelnemers aan de roadtrip vanuit Gent, Antwerpen en Leuven. De wedstrijd is intussen volzet, inschrijven is niet meer mogelijk.