Londen gaat kindermisbruik door politici onderzoeken

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May gaat een onafhankelijk onderzoek op de rails zetten naar het verdwijnen van bestanden die aan de regering zijn overhandigd in verband met pedofiele praktijken door parlementsleden in de jaren 80. May zal daarover later vandaag een verklaring afleggen in het Britse parlement.
AP2010
Theresa May

Gisteren raakte bekend dat het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken 114 dossiers over hooggeplaatste pedoseksuele politici is "kwijtgeraakt". De feiten dateren voor het grootste deel uit de periode dat de conservatieve Margaret Thatcher premier was. Leon Brittan, haar toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, weigert tot nader order elke commentaar op het verdwijnen van de dossiers. 

"De meesten dachten toen dat het establishment, het systeem, beschermd moest worden", verklaart oud-minister Norman Tebbit. "Als er af en toe eens iets verkeerd liep, was het belangrijker om het systeem te verdedigen dan om diep te graven. Dat was verkeerd."

Gisteren kondigde premier Cameron al aan dat er een onderzoek zou komen. Dat zal volgens minister van Financiën George Osborne "onafhankelijk en gezaghebbend" zijn.