Merkel voert druk op Obama op in spionageschandaal

Afgelopen weekend is in Duitsland een man gearresteerd op verdenking van spionage, vermoedelijk voor de Amerikanen. "Als die feiten bewezen worden, dan staat dat in schril contrast met de vertrouwensrelatie tussen Duitsland en de VS", laat de Duitse bondskanselier vandaag weten.
Archieffoto

Het was de eerste officiële reactie van Angela Merkel op het nieuws van de arrestatie. De Duitse bondskanselier stelt de trouwe samenwerking tussen Duitsland en de VS in vraag en wil snel duidelijkheid uit Washington over de zaak. Het Witte Huis heeft intussen laten weten te willen samenwerken met Berlijn.

Afgelopen weekend werd de 31-jarige man gearresteerd in Duitsland op verdenking van spionage. De man was nota bene een medewerker van de Duitse geheime dienst en zou van zijn positie misbruik gemaakt hebben om informatie door te spelen over een parlementaire commissie die onderzoek deed naar Amerikaanse spionageactiviteiten.

"En nu is het genoeg"

"Als blijkt dat de Amerikaanse intelligentiediensten hierin betrokken zijn, dan kan dat de politieke relatie tussen onze landen ernstig wijzigen", liet de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier eerder al weten. Ook de Duitse president Joachim Gauck is scherp. "Als dit blijkt waar te zijn, dan moeten we echt zeggen: "En nu is het genoeg", zei hij op ZDF.

Het is dan ook niet de eerste keer dat de Amerikaans-Duitse relaties onder druk komen te staan in een spionageverhaal. Vorig jaar kwam aan het licht dat de Amerikanen de telefoon van bondskanselier Angela Merkel hadden afgeluisterd. De Amerikaanse inlichtingendienst NSA deed dat vanuit de Amerikaanse ambassade in centrum Berlijn, op een steenworp van Merkels ambtswoning.