Noord-Korea zet cheerleaders in als diplomatiek wapen

De Noord-Koreaanse cheerleaders zullen samen met een delegatie atleten deelnemen aan de Asian Games in de Zuid-Koreaanse stad Incheon in september. Het zal dan de eerste keer in tien jaar tijd zijn dat de cheerleaders nog eens voet op Zuid-Koreaanse bodem zullen zetten. De aanwezigheid van de cheerleaders en de atleten moet de diplomatieke relaties tussen Noord en Zuid verbeteren.

Met 101 zullen ze zijn, de Noord-Koreaanse cheerleaders die in september aanwezig zullen zijn op de Asian Games in Zuid-Korea. Ze moeten niet enkel de delegatie atleten begeleiden die aan het kampioenschap zullen deelnemen, maar de jonge vrouwen moeten ook beschouwd worden als een verzoenend diplomatiek gebaar. Noord-Korea wil zo de internationale betrekkingen met Zuid-Korea wat versoepelen.

Dat het de Noord-Koreaanse leider, Kim Jong-un, menens is, blijkt ook uit het feit dat hij zijn echtgenote Ri Sol-ju zal meesturen met de delegatie. Het is de derde keer sinds de Koreaanse Oorlog dat Noord-Koreaanse cheerleaders voet op Zuid-Koreaanse bodem zullen zetten."De bevroren relaties tussen Noord en Zuid zullen smelten door de hitte van een nationale verzoening", klinkt het in een mededeling.

Vorige week vuurde Noord-Korea nog enkele testraketten af. De lanceringen worden beschouwd als een reactie op het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Zuid-Korea. Die trok voor het eerst in bijna twintig jaar eerst naar Zuid-Korea trekt en dan pas naar Noord-Korea.