Pro-Russische rebellen barricaderen Donetsk

Na de herovering van de steden Slavjansk en Kramatorsk door het Oekraïense leger, hebben pro-Russische rebellen zich teruggetrokken in de belangrijke stad Donetsk. Daar hebben ze barricades opgeworpen om het oprukkende leger tegen te werken. Op de weg naar Donetsk zijn ook 3 bruggen opgeblazen, vermoedelijk door de rebellen.

In de straten van Donetsk weerklinkt volgens getuigen nu al af en toe het geluid van geweerschoten. In de stad wonen er 1 miljoen mensen en zij vrezen een slag tussen het Oekraïense leger - dat op weg is naar de stad - en de rebellen.

Eén van de leiders van de pro-Russische militanten heeft gezegd dat Donetsk makkelijker te verdedigen valt dan Slavjansk. Op de weg naar de stad zijn 3 bruggen opgeblazen. Het is nog niet helemaal zeker wie daarvoor verantwoordelijk is, maar het is duidelijk dat de opmars van het Oekraïense leger zo wordt gestuit.

Kiev wil Luhansk en Donetsk heroveren

Kiev is vastberaden om door te gaan met de militaire acties. "We hebben een helder strategisch plan", laat een afgevaardigde van de Oekraïense veiligheidsdienst weten. "We focussen op twee belangrijke regionale centra: Luhanks en Donetsk. Die steden zullen we blokkeren en dan zullen de rebellen de wapens wel moeten neerleggen."

Donetsk is overigens de geboorteplaats van de rijkste man uit Oekraïne: staalmagnaat Rinat Akhmetov. Hij roept de regering in Kiev op om zijn stad niet te bombarderen.