Spanje lost vervroegd noodleningen af

Spanje betaalt vervroegd 1,3 miljard euro terug aan het Europese stabiliteitsfonds ESM. Het is de eerste keer dat een euroland dat een beroep heeft gedaan op noodsteun, een verzoek heeft ingediend voor vervroegde aflossing.
imago stock&people

"Het Spaanse initiatief bevestigt dat de herstructurering van de bankensector in het land, met behulp van financiering van het ESM, succesvol is geweest", zei de directeur van het ESM, Klaus Regling. Het fonds werd opgezet als permanent financieel vangnet voor eurolanden die in financiële problemen geraken.

Spanje leende tussen december 2012 en februari 2013 in totaal 41,3 miljoen euro om zijn noodlijdende bankensector van nieuw kapitaal te voorzien. Eind vorig jaar werd al bekend dat het land geen verdere hulp nodig heeft. Tot eind 2027 heeft Spanje de tijd om alle noodkredieten af te lossen.