Stemrecht voor alle VUB-studenten bij rectorverkiezingen?

Studenten krijgen mogelijk direct stemrecht bij de rectorverkiezingen aan de Vrije Universiteit Brussel. Dat heeft de raad van bestuur van de universiteit beslist. Het definitieve besluit valt op 16 september.

Voorlopig hebben de VUB-studenten nog indirect stemrecht bij rectorverkiezingen, net zoals dat gaat bij de andere Vlaamse universiteiten. Maar daar wil de VUB nu verandering in brengen.

"Studenten zijn de bestaansreden van de universiteit en de VUB is altijd een democratische universiteit geweest," aldus rector Paul De Knop. "Studenten moeten daarom mee kunnen beslissen over het beleid van de universiteit. Zo kun je hun betrokkenheid vergroten."

Stemgewicht

Het stemgewicht van de studenten zal in de verkiezingen tien procent bedragen. De stem van het academische personeel blijft het zwaarst doorwegen, met zestig procent.

De raad van bestuur van de universiteit ging al principieel akkoord met het voorstel. Nu kunnen personeelsleden en studenten het nieuwe reglement beoordelen. De definitieve beslissing valt op 16 september.