Supertyfoon Neoguri bedreigt Japan

Een van de krachtigste tyfoons sinds decennia bedreigt Japan. De nationale meteorologische diensten hebben voor het eiland Miyako in het Zuid-Japanse vakantieparadijs Okinawa de hoogste alarmfase afgekondigd. Het alarm kan volgens televisiezender NHK later worden uitgebreid tot de hele eilandengroep.

De bewoners van het eiland zijn opgeroepen zich onverwijld in veiligheid te brengen voor levensgevaarlijke windstoten, regenval en hoge golven. Ook de ongeveer 81.000 bewoners van de stad Amakusa in de buurt van Nagasaki zijn ertoe aangezet zich in veiligheid te brengen.

Het natuurgeweld Neoguri gaat gepaard met windsnelheden tot 260 km per uur en nadert de ook bij buitenlandse toeristen geliefde provincie Okinawa. De tyfoon kan ze morgen bereiken. Mogelijk doet de achtste tyfoon van het seizoen ook het Japanse hoofdeiland Honshu aan, waar de hoofdstad Tokio is gelegen.

Het zou gaan om de krachtigste orkaan in tientallen jaren in Japan. Ook de Filipijnen worden bedreigd. De Filipijnse nooddiensten hebben vissers en eigenaren van kleine schepen gewaarschuwd voor het noodweer. Bewoners van kustdorpen worden geadviseerd om het weerbericht nauwlettend in de gaten te houden.