UZ Antwerpen kan pijn objectief meten

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen heeft, als eerste in de wereld, 2 nieuwe toestellen in gebruik genomen die pijn objectief kunnen meten. Via een vingersensor wordt de intensiteit van de pijn gemeten. Daardoor kan pijn doelgerichter aangepakt worden, klinkt het bij het UZA.
McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

De twee toestellen, van Israëlische makelij, worden sinds maart van dit jaar gebruikt bij zo'n 100 patiënten. Via een sensor aan de vinger worden 7 parameters van het autonoom zenuwstelsel gemeten, zoals doorbloeding en de weerstand van de huid. Dat levert een zogenoemde pijnindex op, die de pijnintensiteit van de patiënt weergeeft.

Al decennialang zoekt de wetenschappelijke wereld naar een manier om pijn objectief te kunnen meten. Tot nu toe moesten patiënten zelf een cijfer van 0 tot 10 geven. Dat levert slechts een uiterst subjectief resultaat op. Met de nieuwe toestellen die het UZA in gebruik heeft genomen, zou daar een einde aan komen.

"Dit is een echte doorbraak in het onderzoek naar pijn", zegt professor en coördinator van het UZA-pijncentrum Guy Hans. "Door veel te meten met deze toestellen, kunnen we referentiewaarden bepalen. Ik geloof dat deze metingen in de toekomst deel zullen uitmaken van een standaardbehandeling."