Verschillende doden in Gaza na Israëlische aanvallen

Bij verschillende Israëlische luchtaanvallen in de Gazastrook zijn negen Palestijnse militanten gedood. Dat meldt de fundamentalistische beweging Hamas. Volgens Israël zijn de luchtaanvallen een antwoord op raketaanvallen vanuit Gaza. In elk geval loopt de spanning in de regio weer hoog op na de moord op drie joodse jongeren en één jonge Palestijn.

Volgens Hamas zijn zes militanten om het leven gekomen bij een aanval in Rafah, op de grens tussen Gaza en Egypte. Drie andere Palestijnen kwamen om het leven bij andere Israëlische luchtaanvallen.

Israël zegt dat de luchtaanvallen een antwoord zijn op raketaanvallen vanuit de Gazastrook en dat het lanceerplatformen van die raketaanvallen wilde vernietigen. De vaak stuntelige raketaanvallen vanuit de Gazastrook maken doorgaans weinig of geen dodelijke slachtoffers, maar zaaien wel paniek in het zuiden van Israël.

Veel waarschijnlijker is dat het geweld te maken heeft met de moord op drie joodse jongeren, op de Westelijke Jordaanoever. Volgens de Britse omroep BBC heeft Israël in verband daarmee honderden Hamas-leden aangehouden.

Oproepen tot kalmte

De spanningen in de regio lijken een nieuw hoogtepunt te bereiken. Vorige week zijn de lichamen van drie joodse jongens teruggevonden die waren ontvoerd. Volgens Israël zit Hamas daarachter.

In Oost-Jeruzalem is ook een Palestijnse jongen vermoord. Vermoedelijk is hij in brand gestoken door extremistische joden, mogelijk als vergelding voor de moorden op de Westelijke Jordaanoever. Israël heeft voor die moord intussen zes verdachten opgepakt.

"Wij zullen niet toelaten dat extremisten, van welke zijde ook, de regio in vuur en vlam zetten", zegt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een tv-toespraak. "Moord is moord, en in beide gevallen zullen we hard optreden."

Minister van Justitie Tzipi Livni laat weten dat oproepen tot anti-Arabisch geweld op de sociale media worden onderzocht. "Dit moet tegengehouden worden voor het te groot wordt", zegt Livni. "Momenteel moeten we er alles aan doen om het vuur te doven."