50 nieuwe gevallen van ebola in West-Afrika

Sinds 3 juli heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 50 nieuwe gevallen van ebola vastgesteld in West-Afrika. Er zijn ook nog eens 25 nieuwe doden. De ebola-epidemie brak in februari uit in Guinee en heeft zich sindsdien verspreid naar buurlanden Liberia en Sierra Leone.

Ebola wordt veroorzaakt door een virus. De symptomen zijn hoge koorts, overgeven, diarree en bloedingen. In 90 procent van de gevallen is de ziekte dodelijk. Ebola is erg besmettelijk en wordt overgedragen via contact met bloed van een besmette patiënt.

De ebola-epidemie in West-Afrika is de zwaarste ooit en heeft tot nu toe al 518 mensenlevens geëist. In totaal zijn er 844 gevallen vastgesteld. Tegen het ebolavirus bestaat geen vaccin.

Vorige week zaten de regeringen van elf Afrikaanse landen bijeen in de Ghanese hoofdstad Accra om maatregelen af te spreken om de verspreiding van de ziekte tegen te houden. Dat begint bij bewustmaking van de bevolking, die nog te vaak onwetend is over hoe een ebolabesmetting kan worden voorkomen.