"Aan iedere sollicitant die geen reactie krijgt: geef werkgever aan"

De vakbonden ACV en ABVV reageren scherp op de oproep van Unizo om nepsollicitanten aan te geven bij de VDAB. Door de rollen om te keren, geven ze Unizo lik op stuk.

De werkgeversorganisatie Unizo roept werkgevers op om nepsollicitaties door te spelen naar de VDAB. "Dergelijke vorm van sociale fraude moet worden aangepakt, want het drijft de kosten van de sociale zekerheid op. Daarnaast ontnemen die nepsollicitanten andere kandidaten kansen en doen ze werkgevers nutteloos tijd verliezen", is hun redenering.

ACV keert rollen om

De vakbonden zijn niet te spreken over de oproep. Via Twitter stuurde het ACV volgende boodschap de wereld in: "Voorstel: iedere sollicitant die geen reactie krijgt op sollicitatie geeft werkgever aan bij VDAB (en UNIZO)". De vakbond keert dus de rollen om en vindt dat ook de werkgevers de hand in eigen boezem moeten steken. 

Het ACV wordt in deze oproep ook gesteund door het ABVV, bij monde van topvrouw Caroline Copers, die ook Twitter gebruikte als kanaal om haar ongenoegen te uiten: "Willen werkzoekenden aan VDAB en Unizo aangeven welke werkgevers nooit reageerden op sollicitaties? Hoe ouder hoe stiller de potentiële werkgevers!", klinkt het verontwaardigd.

Niet alleen stilzwijgen van de werkgevers, maar ook discriminatie moet dan worden aangegeven, aldus nog het ACV. "Voorstel: iedereen die bij een sollicitatie gediscrimineerd wordt wegens zijn origine, dient klacht in bij het Centrum voor Gelijke kansen", of nog: "Voorstel: iedere oudere werknemer die gediscrimineerd wordt bij een sollicitatie, dient een klacht in bij het Centrum voor Gelijke Kansen."