"België heeft niets te zeggen bij BNP Paribas"

De Belgische regering heeft als grootste privéaandeelhouder niets te zeggen bij BNP Paribas. Dat schrijft De Tijd. Volgens de krant zitten de Belgische bestuurders van de bank in eigen naam en als onafhankelijke in de raad van bestuur. "We rapporteren niet aan de minister van Financiën of aan de staatsholding FPIM", zegt een van de twee bestuurders.

Zowat iedereen ging ervan uit dat ons land via de twee Belgische bestuurders Emiel Van Broekhoven en Michel Tilmant invloed kon uitoefenen bij BNP Paribas, maar volgens De Tijd zitten beide heren in eigen naam en als onafhankelijken in de raad van bestuur van de bank. Met andere woorden: ons land heeft als grootste privéaandeelhouder niets in de pap te brokken, behalve op de algemene vergadering van de bank.

Van Broekhoven en Tilmant zijn nochtans voorgedragen door de Belgische regering, maar zijn als onafhankelijken geen vertegenwoordigers van de regering. "Michel Tilmant en ik rapporteren niet aan de minister van Financiën of aan de staatsholding FPIM", zegt Van Broekhoven aan De Tijd. "Zaken die niet officieel bekend zijn, mogen we niet delen."

"Ik zie ons niet uit BNP Paribas stappen"

BNP Paribas is de laatste dagen in een storm terechtgekomen toen bleek dat de bank meer dan 190 miljard dollar heeft versluisd naar gesanctioneerde staten. Een groot deel van dat geld ging naar de Soedanese regering, die op dat moment beschuldigd werd van een genocide in de regio Darfoer. De Frans-Belgische grootbank moet daarvoor een monsterboete van 8,97 miljard dollar (6,5 miljoen euro) betalen aan het Amerikaanse gerecht.

Reden genoeg voor de socialisten om te overwegen om de aandelen van de bank te verkopen. "We zullen zien wat de beste timing is. Als er een voldoende noodzaak is en de bank weigert hier ten gronde door te gaan, vind ik dat er een voldoende noodzaak is om dergelijke stappen te zetten", zei Crombez daar afgelopen weekend over. Bij de overheidsholding FPIM, zowat de gewapende arm van de federale overheid bij bankenreddingen, is men daar niet zo zeker van.

"De koers van BNP Paribas is een tijdje geleden gestegen naar 62 euro en toen zijn we niet uitgestapt. Nu schommelt de koers rond de 50 euro en zie ik ons ook niet uitstappen", zegt FPIM-CEO Koen Van Loo aan De Tijd. "Uiteindelijk is dat natuurlijk niet onze beslissing, maar wel die van de regering." Het is sowieso niet mogelijk voor een regering in lopende zaken om de verkoop door te voeren.

"De volgende regering beslist over een eventuele verkoop van de participatie", gaat Van Loo voort. "Bij het berekenen van de uiteindelijke meer- of minwaarde moet wel met alles rekening gehouden worden." Volgens Van Loo stammen Royal Park Investments en BNP Paribas Fortis uit dezelfde reddingsoperatie. "Daarop is een winst geboekt van respectievelijk 260 miljoen en 900 miljoen euro. Samen is dat voor de Belgische staat een meerwaarde van 1,16 miljard euro in vier jaar. Dat is niet slecht."

Meest gelezen