"Nederlandse Publieke Omroep schendt privacywetgeving"

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) overtreedt de privacywetgeving door het surf- en klikgedrag van websitebezoekers te volgen zonder hiervoor hun toestemming te vragen. Dat blijkt uit een rapport van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) dat vandaag is gepubliceerd.

Uit het onderzoek blijkt dat de NPO gebruikmaakt van zogeheten analytische cookies om zo het surfgedrag van bezoekers van verschillende omroepwebsites te volgen. Deze cookies worden al op de smartphone, tablet of computer geplaatst vóór de websitebezoeker een keuze heeft kunnen maken om akkoord te gaan met het gebruik van zijn persoonsgegevens of dit te weigeren.

Daarnaast worden er volgens het CBP ook andere cookies geplaatst zonder dat de NPO websitebezoekers daarover informeert. Zo denken bezoekers van de NPO-websites die de akkoordbalk voor cookies negeren, ten onrechte dat hun surfgedrag dan ook niet wordt gevolgd. "Surfgedrag hoort privé te blijven, tenzij je toestemming geeft om gevolgd te worden op internet", aldus Wilbert Tomesen, vice-voozitter van het CBP.

NPO: "Identiteit bezoekers kan niet achterhaald worden"

De NPO laat weten zorgvuldig om te gaan met het plaatsen van cookies op de websites. De omroep beweert op geen enkele wijze de identiteit van bezoekers te kunnen achterhalen. De analytische cookies zijn bedoeld om anoniem het bereik van de sites te meten, aldus de NPO.

De omroep garandeert dat het volgen stopt zodra de bezoeker de NPO-websites verlaat. De omroeporganisatie wijst erop dat de meeste websites deze cookies gebruiken om de werking in beeld te brengen. Voor cookies van derden, zoals adverteerders, wordt wel degelijk toestemming gevraagd, aldus de NPO.