"Nood aan departement Binnenlandse Veiligheid"

Ons land heeft nood aan een departement voor Binnenlandse Veiligheid om jonge jihadstrijders aan te pakken. Dat heeft de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) gezegd na afloop van overleg tussen Vlaamse en Nederlandse burgemeesters in Delft over het probleem van de Syriëstrijders. Voor ons land waren de burgemeesters van Antwerpen, Mechelen en Vilvoorde aanwezig.

De burgemeesters konden er hun ervaringen met elkaar en met de Nederlandse antiterreurcoördinator delen. De Belgische burgemeesters overleggen al sinds vorig jaar over de situatie van vertrekkende en terugkerende Syriëstrijders.

Burgemeester Bart Somers van Mechelen zei bij aanvang van het overleg dat de burgemeesters van elkaar kunnen leren. "Heel wat burgemeesters in Nederland worden met hetzelfde geconfronteerd als wij: jongeren die vertrekken naar Syrië om daar te gaan vechten en dan terugkeren."

"Hoe kan je dat voorkomen, hoe kan je voorkomen dat jongeren die stommiteit doen", zei Somers "en hoe zorgen we ervoor dat zij geen veiligheidsrisico vormen als ze terugkeren. Hoe vangen we hen op en hoe houden we hen in het oog als dat nodig is."

Volgens De Wever kunnen lokale overheden proberen voorkomen dat jongeren naar Syrië of Irak reizen om er te gaan vechten, maar toezicht op jongeren die al geradicaliseerd zijn, moet op nationaal en Europees niveau gebeuren. Daarom pleit hij voor een nieuw orgaan dat naar het voorbeeld van het Amerikaanse Homeland Security Office potentiële terroristen nauwgezet kan opvolgen.

Nog vandaag hebben de ministers van Binnenlandse Zaken van verschillende Europese landen in Milaan een aantal maatregelen goedgekeurd om de Syriëstrijders aan te pakken.

De verschillende landen zullen stelselmatig informatie uitwisselen. "Een van de maatregelen is de systematische controle van EU-burgers aan de buitengrenzen en het vergemakkelijken van de uitwisseling van gegevens via het Schengen Informatiesysteem (SIS), dat gebruikt wordt door de Schengenlanden", zegt Gilles de Kerckhove, de EU-coördinator voor terrorismebestrijding,

Ook gewelddadig radicalisme op het internet zal worden aangepakt. Daarvoor zal worden samengewerkt met grote internetproviders. Het is de bedoeling dat websites die oproepen om naar strijdgebieden af te reizen van het net worden gehaald.