Abbas eist dat Israël onmiddellijk einde maakt aan offensief

De Palestijnse president Mahmoed Abbas eist dat Israël onmiddellijk een einde maakt aan de aanvallen op de Gazastrook. De Israëlische luchtmacht heeft er vannacht opnieuw massale luchtaanvallen uitgevoerd en de Israëlische premier vraagt het leger om nog harder op te treden tegen de raketaanvallen uit Gaza.

Abbas eist dat Israël onmiddellijk een einde maakt aan de luchtaanvallen op de Gazastrook. De Palestijnse president vraagt daarnaast aan de internationale gemeenschap om tussenbeide te komen en waarschuwt dat het offensief nog meer schade en instabiliteit zal veroorzaken in de regio.

Die eis lijkt niet onmiddellijk te worden ingewilligd. Integendeel, want tegelijkertijd laat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu weten dat hij het leger gevraagd heeft om harder op te treden tegen de raketaanvallen vanuit Gaza. "Hamas heeft voor de escalatie gekozen en zal er een zware prijs voor betalen", laat hij optekenen door het Israëlische dagblad Haaretz.

De Israëlische luchtmacht heeft afgelopen nacht luchtaanvallen uitgevoerd op Gaza. De bombardementen zouden gericht zijn op huizen van Hamasstrijders. Die hadden eerder raketten op Israël afgevuurd. Een woordvoerder van het Israëlische leger bevestigde intussen al dat "een luchtoperatie werd uitgevoerd als bescherming". Er vielen een tiental gewonden, onder wie enkele kinderen.

De Palestijnse beweging Hamas vuurde gisteravond tientallen raketten op Israëlische plaatsen af. Voor het eerst sinds het begin van de jongste golf van geweld eiste de gewapende vleugel van Hamas de aanvallen op. Volgens de Israëlische televisie werden binnen het uur een zestigtal raketten afgevuurd. Er zouden plaatsen in een straal van 40 kilometer van de Gazastrook zijn aangevallen.

Volgens Hamas waren de raketaanvallen vergeldingsacties voor de zes strijders die tijdens de nacht van zondag op maandag waren omgekomen bij Israëlische luchtaanvallen. Ook die Israëlische aanvallen waren een reactie op Palestijnse raketaanvallen. De nieuwe spiraal van geweld is het gevolg van de moord op drie Israëlische en een Palestijnse tiener.