Anthonissen naar Raad van State tegen blaam Crombez

De Gentse BBI-directeur Karel Anthonissen trekt naar de Raad van State tegen de blaam die hij kreeg van staatssecretaris John Crombez (SP.A), omdat hij zich moeide in de zaak tegen Europees commissaris Karel De Gucht (Open VLD). Volgens Anthonissen kreeg hij die blaam onterecht.

Volgens Anthonissen had hij als gewestelijk directeur bij de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) het recht om uitspraken te doen over de bezwaren die een belastingplichtige opwerpt na een belastingaanslag. De belastingplichtige was in dit geval eurocommissaris Karel De Gucht.

Anthonissen werd van het dossier gehaald toen het conflict met De Gucht ontspoorde, maar hij zou zich toch met de zaak zijn blijven bemoeien. Daarop kreeg hij een tuchtsanctie van staatssecretaris John Crombez.

Onterecht, vindt Anthonissen. "Crombez, die nochtans prat gaat op zijn faam als corruptiebestrijder, geeft een blaam aan de verkeerde", laat hij via zijn raadsman Hugo Coveliers weten aan Trends.

"Soortgelijke intimidaties vermijden"

"De staatssecretaris legitimeert een zware poging tot intimidatie van een ambtenaar die zijn werk doet." Daarom, en "aangezien zijn recht op vrije meningsuiting werd geschonden" stapt Anthonissen nu naar de Raad van State. Hij wil ook "soortgelijke intimidaties vermijden" in de toekomst. 

In april bleek dat De Gucht zijn ongenoegen over Anthonissen had geuit bij de topman van de BBI, Frank Philipsen. Anthonissen werkte op dat moment aan een belastingdossier tegen De Gucht.