Belgische documentaires scoren in Marseille

Op het internationaal filmfestival van Marseille, gewijd aan documentaires, heeft de Belg Jorge León drie prijzen gewonnen met twee documentaires. "I comme Iran" van Sanaz Azari kreeg een speciale vermelding tijdens de Internationale competitie. Dat heeft WBImages, de promotor van de audiovisuele kunst van de Franstalige Gemeenschap bekendgemaakt.

"Before we go" van Jorge León won de "Prix du groupement national des cinémas de recherche" (GNCR). Deze documentaire ging ook met de "Prix Renaud Victor" aan de haal. "Before we go" speelt zich af in en rond de Brusselse Muntopera en brengt, aan de hand van drie mensen op het einde van hun leven, de menselijke kwetsbaarheid in beeld.

Met "Mitra - Events Unfolding" won Jorge León bovendien ook de "Prix de la Fondation Camargo" in het FIDLAB, een nevenfestival waar tien internationale films, zowel documentaires als fictie, worden vertoond.

"I comme Iran" van Sanaz Azari kreeg dan weer een speciale vermelding tijdens de Internationale competitie. In deze documentaire leert Azari aan de hand van de handleiding van de Islamitische revolutie zelf Perzisch lezen en schrijven, om zo haar moederland beter te leren begrijpen.

Tot slot won "Ming of Harlem, Twenty one storeys in the air", een Belgisch-Engelse productie, de "Prix Georges De Beauregard International".