Bhaalu mag zijn activiteiten voortzetten

De Hasseltse rechtbank van koophandel heeft een klacht tegen de onlinevideorecorderdienst Bhaalu ongegrond verklaard. De klacht was ingediend door M7, de holding boven distributeur TV Vlaanderen.

Bhaalu is een videorecorderdienst waarmee je onbeperkt programma's kan opnemen en ze tot 90 dagen na de uitzenddatum kan bekijken.

Volgens M7 wordt met de dienst inbreuk gepleegd op de rechten van TV Vlaanderen. De Bhaalu-videorecorder zou immers gebruik maken van de signalen van die aanbieder van digitale satelliettelevisie.

De stakingsvordering die daarop werd ingediend werd op 7 maart al door de kortgedingrechter in Hasselt ongegrond verklaard. Nu heeft de rechtbank van koophandel in Hasselt ook ten gronde geoordeeld dat Bhaalu geen inbreuk pleegt op de rechten van TV Vlaanderen.

Ook mediagroepen hebben een klacht lopen

Right Brain Interface, de bedenker van Bhaalu, verwacht dat deze uitspraak ook gevolgen zal voor de andere zaken waarin het bedrijf verwikkeld is. Want ook de Medialaan, SBS en VRT zijn naar de rechter gestapt om Bhaalu aan banden te leggen.

De mediagroepen zijn van oordeel dat hun auteursrechten worden geschonden door de onlinevideorecorder. Die zaak wordt momenteel nog behandeld door de Antwerpse handelsrechter. De pleidooien zullen plaatsvinden op 30 september. Daarnaast loopt er nog een procedure van de zenders bij de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM).

"In deze uitspraak spreekt de rechtbank zich voor het eerst uit over de grond van de zaak: de Bhaalu-videorecorder is een videorecorderproduct en geen distributiedienst. Daarmee komt alles in principe vast te staan", zegt Bart Bronselaer van Right Brain Interface. "Right Brain onderscheidt zich dus niet van producenten van vorige generaties videorecorders. Over deze vermeende schendingen van auteursrecht gaat de procedure die de zenders voor de rechtbank in Antwerpen aanspanden."

Volgens de omroepen zijn de conclusies die Right Brain Interface trekt enigszins voorbarig. "Right Brain stelt dat wat zij doet onmogelijk de rechten van de omroepen kan schenden, maar die conclusies zijn niet door de rechter zelf gemaakt. De rechtbank heeft uitdrukkelijk benadrukt dat ze in het kader van de M7-procedure geen onderzoek kan doen naar de schending van Right Brain van de intellectuele eigendomsrechten van de tv-zenders."