Brusselse regeringsvorming nadert ontknoping

De onderhandelaars van de zes partijen die aan de vorming van een Brusselse regering werken, zitten sinds vanmorgen opnieuw samen voor een intense vergaderdag. Er zal voornamelijk over bestuur gepraat worden, maar ook over veiligheid, zo klonk het bij hun aankomst aan het Brussels Parlement. Sommigen zien zelfs het einde van de tunnel en sluiten een regeerakkoord binnen de 48 uur niet uit.

Daarna moeten de bevoegdheden nog verdeeld worden, waarna de partijen - PS, Open VLD, FDF, CDH, SP.A en CD&V - begin volgende week groen licht kunnen geven. Vervolgens kan de Brusselse regering geïnstalleerd worden en nog voor de nationale feestdag op 21 juli het vertrouwen krijgen van het parlement. In de praktijk zou dat tegen vrijdag 18 juli moeten zijn.

Gisteren werd wegens agendaproblemen enkel in de voormiddag vergaderd, maar de hele dag waren werkgroepen actief. Volgens een aantal onderhandelaars zou het hoofdstuk "Samen Leven" op het luik veiligheid bijna afgewerkt zijn.

Vandaag staat naast veiligheid vooral het hoofdstuk over de vernieuwing van het bestuur op de agenda. De FDF'ers hadden tijdens de campagne van een beter bestuur één van hun hoofdthema's gemaakt. Een rationeler bestuur kan dubbel werk vermijden, klonk het. In de nota-Onkelinx wordt ook gepleit voor nieuwe bestuursstructuren inzake ruimtelijke ordening en toerisme. Ten slotte zal het ook gaan over de verhoudingen tussen gewest en gemeenten.

Daarnaast zal ook gepraat worden over de hervorming van de Brusselse fiscaliteit die voor 2017 voorzien is. Dat onderwerp kwam zaterdag reeds aan bod.

lees ook