Geens vraagt discretie over Belgische participatie

Ontslagnemend minister van Financiën Koen Geens (CD&V) vraagt discretie over de Belgische participatie in BNP Paribas. Hij herhaalt dat de staat niet als roeping heeft aandeelhouder in banken te blijven, maar dat de verkoop moet gebeuren in een sereen klimaat door de nieuwe federale regering.

Nadat de bank in de Verenigde Staten een zware boete heeft gekregen wegens handel met gesanctioneerde staten, opperen verschillende partijen het aandeel van 10,3 procent van de hand te doen. De staat heeft niet als roeping om aandeelhouder in banken te blijven, meent Geens, maar de verkoop moet gebeuren in een sereen klimaat door een regering met volheid van bevoegdheden.

In een mededeling bevestigt Geens dat hij de CEO van BNP Paribas, Jean-Laurent Bonnafé, heeft verzocht hem binnenkort in Brussel te ontmoeten. De minister wil precies vernemen welke lessen het management en de betrokken organen in de bank trekken uit hetgeen gebeurd is, ook wat betreft de transparantie ten opzichte van de aandeelhouders. "Deze uitnodiging wordt bevestigd in een schrijven dat uiting geeft aan de bezorgdheid die de aard en de ernst van de feiten hebben veroorzaakt", luidt het.

Geens benadrukt dat hij het dossier met de "grootste aandacht" volgt en is bereid vragen van de Kamercommissie Financiën te beantwoorden. De conferentie van de voorzitters van de Kamer vergadert daarover morgenmiddag.