Israël gaat tot 40.000 reservisten oproepen

De Israëlische regering heeft beslist om 40.000 reservisten op te roepen, nu het geweld tussen de Joodse staat en Hamas weer helemaal dreigt te ontsporen. De 40.000 extra manschappen komen bij de 1.500 reservisten die nu al zijn opgeroepen. De Arabische Liga vraagt een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad.

Israël voert al enkele dagen luchtaanvallen uit in de Gazastrook, waar het fundamentalistische Hamas het voor het zeggen heeft. Volgens Jeruzalem zijn de aanvallen een vergelding voor Palestijnse raketaanvallen op het zuiden van Israël, vanuit Gaza. Volgens de laatste berichten zijn er bij de bombardementen van de afgelopen nacht tot twaalf Palestijnen omgekomen. Meer dan 50 doelwitten zouden zijn geraakt.

Vanuit Gaza zijn ook al tientallen raketten afgevuurd. Daarbij is materiële schade aangericht en zijn twee Israëli's lichtgewond geraakt.

Hoe dan ook lijkt het Israël menens, want het leger heeft al tanks opgesteld aan de grens met de Gazastrook en heeft ook al 1.500 reservisten opgeroepen. De regering wil nu nog eens 40.000 extra reservisten oproepen. Dat wijst erop dat Israël overweegt om de Gazastrook binnen te vallen, hoewel dat tot nu toe niet officieel bevestigd is. "Het leger bereidt een aantal mogelijke opties voor, waaronder ook een landoffensief", zegt een anonieme verantwoordelijke tegen het Franse persagentschap AFP.

De nieuwe geweldspiraal komt er na de moord op drie Joodse jongeren en één Palestijnse jongen.

AP2014

Het vorige grote militaire conflict tussen Israël en Hamas dateert van de periode december 2008 - januari 2009. Operatie "Gegoten lood" begon met een reeks Israëlische luchtraids, gevolgd door een grondoffensief.

Ook toen waren raketaanvallen vanuit de Gazastrook tegen het zuiden van Israël de aanleiding. Ook toen wilde Israël de militaire capaciteit van Hamas vernietigen.

In enkele weken tijd vielen toen zo'n 1.300 doden, onder wie veel burgers. Zo'n 20.000 gebouwen werden vernield of beschadigd. De materiële schade werd geschat op 1,3 miljard euro. In Israël zelf vielen er een tiental doden.