Louis Contryn van Mechels poppentheater is overleden

Louis Contryn, ere-directeur van het poppentheater De Maan in Mechelen, is overleden. Hij werd 85 jaar. Contryn was een bekende figuur in de culturele wereld in Mechelen. Hij was een van de bezielers van het Mechels Stadspoppentheater dat ondertussen omgedoopt is tot De Maan.

"Wat Louis Contryn voor het figurentheater in het algemeen en voor De Maan in het bijzonder betekende, valt moeilijk te overschatten", laat De Maan weten.

Louis Contryn werd in 1929 in Mechelen geboren als enige zoon van Jef Contryn, de oprichter en de bezieler van het marionettentheater Het Spelleke van Ulenspiegel en later Hopla. Wanneer Hopla in 1965 uitgroeide tot het Mechels Stadspoppentheater, werd Louis Contryn artistiek leider en later ook algemeen directeur van het gezelschap, dat in 1975 een eigen theaterinfrastructuur kreeg aan de voet van de Sint-Romboutstoren in Mechelen.

Louis Contryn lanceerde de personages Tijl en Luppe. "De avonturen van deze twee helden trokken overvolle zalen en een publiek van ver buiten Mechelen."

In 1995 gaf Louis Contryn de fakkel door aan Willem Verheyden. Het Mechels Stadspoppentheater werd De Maan en Contryn werd eredirecteur. Zijn zoon, Paul Contryn, net als zijn vader een geboren en getogen figurentheaterman, is huisscenograaf van De Maan, dat sinds 2013 geleid wordt door Stef De Paepe.