Ook Commerzbank treft schikking om veroordeling te voorkomen

De Duitse Commerzbank treft wellicht een schikking met de Amerikaanse justitie over het schenden van handelssancties tegen zogenoemde 'schurkenstaten' als Iran en Cuba. Eerder had ook al de Franse bank BNP Paribas het op een akkoord gegooid met justitie.

Mogelijk krijgt de bank een boete van minstens 500 miljoen dollar (367 miljoen euro). Door een regeling te treffen, kan de op een na grootste bank van Duitsland een strafrechtelijke veroordeling voorkomen.

Ook andere banken, zoals Deutsche Bank, Crédit Agricole, Société Générale en UniCredit, zouden nog onder de loep worden genomen door de Amerikaanse autoriteiten voor het schenden van handelssancties.

BNP Paribas, de grootste bank van Frankrijk en het moederhuis van BNP Paribas Fortis, trof onlangs een schikking van 6,5 miljard euro met de Verenigde Staten, eveneens over schendingen van handelssancties.

Commerzbank lijkt voorbereid op een boete. de bank legde eerder reeds provisies aan voor geschillen. Eind 2013 had de bank 934 miljoen euro gereserveerd voor gerechtelijke procedures en schadeclaims, zo blijkt uit het jaarverslag. Een woordvoerster van de bank weigerde commentaar te geven op de zaak.