Oranjefans kopen gretig vuurwerk in België

Vuurwerkverkopers in de grensstreek zien hun omzet toenemen door de oranjegekte bij onze noorderburen. In eigen land is groot vuurwerk verboden, maar in België mag het wel verkocht worden. "We merken de laatste dagen dat Nederlanders toch iets meer de grens oversteken om vuurwerk te kopen om hun overwinning te vieren", klinkt het.
Xinhua/Photoshot. All rights reserved.

"In Nederland is vuurwerk afsteken momenteel verboden, in België mogen we het wel verkopen. Daarom komen ze dus naar België", zegt vuurwerkverkoper Joeri Vangelabbeek uit Lanaken op Radio 2 Limburg. Volgens Vangelabbeek is zijn omzet de laatste dagen al met 10 à 15 procent gestegen. Hij verwacht dat dit nog zal toenemen.

Ook in Baarle-Hertog, de Belgische enclave omringd door Nederlands grondgebied, wordt gretig geprofiteerd van de oranjegekte met langere openingstijden, WK-aanbiedingen en speciaal ingekochte oranjeprullaria, lokken de Belgen Nederlandse voetbalfans naar hun winkel. En dat lijkt aardig te lukken.