Schilderij van Matisse terug thuis in Venezuela

Een schilderij van Henri Matisse dat 14 jaar geleden gestolen werd uit een museum in Venezuela is terug thuis. Het kwam gisterenavond laat aan op de luchthaven en zal opnieuw opgehangen worden in het Caracas Museum voor hedendaagse kunst.

Het schilderij "Odaliske met rode broek" dateert van 1925. Het wordt geschat op 2,2 miljoen euro en is voor Venezuela een belangrijk stuk erfgoed. De diefstal van het schilderij bleef een tijdje onopgemerkt, omdat het origineel vervangen werd door een kopie.

Het werk werd twee jaar geleden teruggevonden, toen een koppel het probeerde te verkopen aan een undercover FBI-agent in een hotel in Miami. Ondertussen zijn de twee helers veroordeeld. De Verenigde Staten hebben het schilderij nu teruggegeven aan Venezuela. Het werk verkeert in goede staat.