Slechts een op de tien slaagt voor toelatingsexamen (tand)arts

Net geen 11 procent van de deelnemers aan het toelatingsexamen voor arts en tandarts is geslaagd. Vorig jaar nog kon bijna 15 procent het toelatingsexamen met succes afleggen. De cijfers zijn wel vergelijkbaar met 2010. De lagere cijfers zijn wellicht te wijten aan het feit dat er meer niet-Belgen en vijfdejaars deelnemen aan het examen.

Zo'n 5.100 mensen hebben deelgenomen aan de toelatingsexamens voor arts en tandarts. Daar zijn 556 kandidaten uiteindelijk voor geslaagd. Dat is bijna 11 procent van het totaal aantal deelnemers en dat ligt een pak lager dan de 15 procent van de afgelopen jaren. 

Bernard Himpens, de voorzitter van de examencommissie, nuanceert de cijfers. "Gezien we ieder jaar meer en meer deelnemers hebben, zakt ook automatisch het percentage. Als we dat even in perspectief plaatsen, dan is het zo dat we minder geslaagden hebben voor de eerste sessie in vergelijking met de vorige jaren, maar de cijfers liggen wel even hoog als in 2010."

Himpens ziet verschillende oorzaken voor de lagere slaagcijfer. "We zien dat steeds meer vijfdejaars aan het examen deelnemen om te oefenen. Hun slaagpercentage bedraagt is 0,6 procent", zegt hij. "Ook de niet-Belgen - een op vijf kandidaten heeft niet de Belgische nationaliteit - hebben het niet zo goed gedaan. Hun slaagcijfer is minder dan 4 procent."