Spitsstrook E19 moet reistijd met een derde inkorten

Op de E19 naar Breda opent op volgende week maandag een nieuwe spitsstrook tussen de knooppunten Kleine Bareel en Sint-Job-in-'t-Goor, om op die manier de avondspits vanuit Antwerpen een pak vlotter te laten verlopen.
(archiefbeeld, spitsstrook op andere snelweg)

De spitsstrook op de E19 werd de voorbije maanden aangelegd als derde rijstrook, rechts naast de al bestaande rijstroken. Dynamische signalisatieborden zullen aangeven wanneer ze in gebruik is. Ze zal elke weekdag tussen 14 en 20 uur gebruikt kunnen worden, en op vrijdag al vanaf 12 uur.

Daarnaast voerde het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) nog verschillende ingrepen uit voor meer verkeersveiligheid en rijcomfort. Zo werden twee rotondes op de N117 bij op- en afritten heraangelegd als dubbelstrookrotondes en werd de brug van Kleine Bareel gerenoveerd.

Eerder werden ook op de E313 tussen Antwerpen en Ranst en op de E40 tussen Sterrebeek en Heverlee al spitsstroken in gebruik genomen. Volgens uittredend Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) hebben die twee projecten reeds hun nut bewezen in de vorm van kortere reistijden.

"Op basis van simulaties wordt verwacht dat de spitsstrook op de E19 de reistijd tijdens de avondspits met ruim een derde zal inkorten", aldus de minister. "Tegelijk zal de betere doorstroming ervoor zorgen dat automobilisten minder geneigd zullen zijn om een sluipweg te zoeken via gewestwegen."