Te weinig zwangere vrouwen laten zich vaccineren

Sinds 1 juli kunnen zwangere vrouwen zich gratis laten vaccineren tegen kinkhoest. Een maatregel die nodig was, zo blijkt uit een studie van het Leuvense Universitair Ziekenhuis. Vooral vrouwen met een lagere opleiding of vrouwen van buitenlandse origine zijn vaak minder goed gevaccineerd.
Science Photo Library

De Vlaamse overheid wil dat tegen 2020 de helft van de zwangere vrouwen zich laat vaccineren. Daarom werd het vaccin tegen kinkhoest sinds 1 juli gratis gemaakt.

"Vooral vrouwen met een lagere opleiding of van buitenlandse origine zijn tijdens de zwangerschap minder goed gevaccineerd", zo laat het ziekenhuis weten.

Uit een steekproef van het Leuvense Universitair Ziekenhuis blijkt dat vaccinatie al op ruime schaal gebeurt. Bijna 43 procent van de zwangere vrouwen laat zich vaccineren voor griep, bijna 40 procent voor kinkhoest. Maar slecht 23,6 procent van de zwangere vrouwen laat zich voor beide ziektes vaccineren.

Motieven bij vaccinatie

Professor Corinne Vandermeulen reageert verwonderd. "Misschien spelen andere motieven voor vaccinatie tegen kinkhoest dan voor vaccinatie tegen griep", aldus Vandermeulen. "Bij vaccinatie tegen kinkhoest wordt de baby beschermd. Het griepvaccin beschermt vooral de moeder."

De steekproef werd uitgevoerd bij 250 vrouwen. "Geen hele grote groep, maar voldoende om een eerste idee te krijgen", meent Vandermeulen.

Sinds 1 juli kunnen zwangere vrouwen zich dus gratis laten vaccineren tegen kinkhoest. Voor een griepvaccin betalen ze maximum 7 euro.