Tomorrowland "zeer verbaasd" over nieuwe klacht

Het parket van Antwerpen heeft officieel een onderzoek geopend naar mogelijke belangenvermenging, misbruik van overheidssubsidies, fraude en omkoping in verband met het toekennen van een milieuvergunning aan het festival Tomorrowland.

Het onderzoek is een automatisch gevolg van een klacht die Griet Cnudde, de advocate die de omwonenden van het festival verdedigt, eind mei al indiende bij de federale politie. Het parket beklemtoont dat het opstarten van een onderzoek geenszins betekent dat er ook effectief strafbare feiten werden gepleegd.

De omwonenden van Tomorrowland wilden het festival dit jaar vanwege overlast laten verbieden via een kort geding, maar kregen eind vorige maand ongelijk van de rechter.

De klacht die hun advocate Griet Cnudde eind mei indiende handelt dan weer over het feit dat de leden van de Antwerpse provincieraad gratis tickets ontvingen voor de tiende editie van het dancefestival dit jaar, tijdens een dubbelweekend op 18-20 en 25-27 juli. Daarnaast wil Cnudde ook dat de financiële steun van de festivalorganisatie aan de gemeentes Boom en Rumst onderzocht wordt.

Volgens Cnudde gaven de "geschenkjes" van Tomorrowland aan de provincieraadsleden en de gemeentes Boom en Rumst "op zijn minst een schijn van partijdigheid" inzake het toewijzen van de milieuvergunning.

"Het lijkt meer op een constante lastercampagne"

De festivalorganisatie reageert verontwaardigd. Ze zegt dat het parket nog geen contact heeft opgenomen met betrekking tot een lopend onderzoek en dat ze de inhoud van de klacht niet kent.

"We zijn zeer verbaasd dat er opnieuw een klacht volgt, want de rechter in hoger beroep deed op 25 juli al een duidelijke uitspraak over de zogenaamde belangenvermenging waarover meester Cnudde spreekt".

Volgens de organisatie stelde de rechter dan al dat "de overlastcompensatie voor de gemeentes Boom en Rumst en de huurafspraken met de provincie Antwerpen het correct verlenen van de nodige vergunningen niet in de weg stond".

De organisatie zegt zich vragen te stellen bij de acties van meester Cnudde. "Het lijkt meer op een constante lastercampagne jegens Tomorrowland."