Tyfoon Neoguri drijft 480.000 mensen uit hun huis

De autoriteiten in het zuiden van Japan hebben een uitzonderlijke alarmwaarschuwing uitgestuurd. Met het oog op de dreiging door de tyfoon Neoguri kregen zo'n 480.000 bewoners van de eilanden Miyako en Okinawa de raad hun woning te verlaten. De tyfoon Neoguri kan windsnelheden halen tot 195 kilometer per uur met pieken tot 240 kilometer per uur.

De Japanse weerkundige dienst lanceerde de dringende waarschuwing voor krachtige windstoten, hevige regens en gigantische golven die nu al voelbaar zijn in de betrokken zones. Na Miyako, waar sinds maandagavond 55.000 bewoners een evacuatie-aanbeveling kregen om zich te begeven naar veilige stedelijke gebouwen, kwam ook het hoofdeiland Okinawa terecht in een zone met sterke turbulenties, die de hele dag zullen aanhouden.

Op Okinawa kregen in de zuidelijke agglomeraties 42.000 inwoners van Nanjo en 96.000 mensen in Ginowan de raad te evacueren. Nadien volgde hetzelfde advies om uit te wijken naar stedelijke schuilplaatsen voor zowat 138.600 inwoners van de stad Okinawa. In totaal kregen 480.000 mensen de raad om hun woning te verlaten.