Unizo roept op nepsollicitanten aan te geven

Unizo trekt aan de alarmbel over nepsollicitanten en roept bedrijven op nepsollicitaties door te geven. 7 op de 10 werkgevers krijgen al eens te maken met een jobkandidaat die enkel solliciteert om een bewijsje te hebben en zijn werkloosheidsuitkering niet te verliezen, maar slechts 2 op de 10 bedrijven geven dit ook door aan VDAB.

De zelfstandigenorganisatie ondervroeg 359 werkgevers over hun ervaring met nepsollicitanten. 7 op de 10 werkgevers kregen er al mee te maken, gemiddeld gaat het om 3 nepsollicitaties per jaar. Maar slechts 2 op de 10 bedrijven die hiermee te maken krijgen, geven dit ook door aan de VDAB. De helft daarvan meent dat melden geen zin heeft. Een derde van de respondenten weet niet bij welke instantie ze dat moet doen en een kleine 20 procent doet het niet uit andere en vooral commerciële redenen, namelijk "een werkloze is ook een klant" en "ik wil niet bekendstaan als een verklikker".

"Dit kan je geen marginaal probleem meer noemen", zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt in Het Laatste Nieuws. "Dergelijke vorm van sociale fraude moet worden aangepakt, want het drijft de kosten van de sociale zekerheid op. Daarnaast ontnemen die nepsollicitanten andere kandidaten kansen en doen ze werkgevers nutteloos tijd verliezen."

Unizo rekent erop dat VDAB een rol speelt in de strijd tegen nepsollicitanten. "Met de zesde staatshervorming krijgt VDAB immers naast de begeleiding van werkzoekenden ook de bevoegdheid om te controleren en te sanctioneren. Dit kan een verschil maken in de strijd tegen nepsollicitanten", klinkt het in een persbericht.

De VDAB is blij met de oproep van Unizo, maar zegt dat het wel moeilijk is om te bewijzen of iemand een nepsollicitant is. "Daarom is het voor ons belangrijk dat wij werkzoekenden individueel kunnen begeleiden", zegt Bartelijne van den Boogert van de VDAB. 

Als uit die begeleiding blijkt dat iemand echt niet gemotiveerd is, kan er een dossier worden geopend en in het meest extreme geval kan de werkloosheidsuitkering tijdelijk of permanent worden ingetrokken.