Veteraansatelliet gebruikt stuwmotoren voor het eerst in 20 jaar

De ISEE-3 satelliet, die in 1997 op pensioen werd gestuurd, heeft voor het eerst opnieuw zijn stuwmotoren gebruikt. Afgelopen weekend kreeg een team van voormalige NASA-wetenschappers de motoren van het toestel weer aan de praat, waardoor de baan van de ruimtesonde kan worden aangepast en die haar oorspronkelijke missie mogelijk kan hervatten. Dat schrijft de Amerikaanse technologiewebsite The Verge.

De International Sun/Earth Explorer is bijna 36 jaar oud. De satelliet werd in 1978 gelanceerd en onderzocht de invloed van de zonnewind op het magnetisch veld van de aarde. De ISEE-3 werd ook ingezet bij de zoektocht naar kometen. In 1997 werd de ruimtesonde door de NASA bedankt voor bewezen diensten omdat ze zich steeds verder van de aarde verwijderde.

In 2008 bleek echter dat de satelliet nog steeds een signaal uitzond, en dus besloten enkele voormalige NASA-medewerkers om via crowdfunding geld in te zamelen om de ISEE-3 nieuw leven in te blazen.

Nu is het de bedoeling om de sonde haar oorspronkelijke missie, de interactie tussen de zonnewind en het magnetisch veld van de aarde meten, opnieuw te laten uitvoeren.

Met het activeren van de stuwmotoren werd alvast de eerste stap gezet. Daardoor wordt communicatie met de sonde heel wat eenvoudiger. Vanaf augustus zou de satelliet in een nieuwe positie gebracht worden, op zo'n 1,5 miljoen kilometer van de aarde.